• Collection gratuite chez Molecule
  • Paiement en ligne sécurisé
  • 14 Jours de réflexion

Start je eigen dartscarrière

Start je eigen dartscarrière

Doen de topprestaties van Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts je stiekem dromen van een dartscarrière? Go for it! Of je nu écht carrière wil maken of darten gewoon als hobby wil uitoefenen, met deze blog geven we je graag een zetje in de juiste richting.

Wat heb je allemaal nodig?

  1. Dartpijlen

Dartpijlen koop je in complete sets van drie pijlen. Het gedeelte dat je vasthoudt bij het gooien is de ‘barrel’. Je kan kiezen uit verschillende lengtes, gewichten en profielen. De ‘flights’ zijn de vleugels van je pijl. Je vindt ze in verschillende vormen, kleuren en prints, en ze zorgen ervoor dat je pijl recht in het bord terechtkomt. Het stukje tussen de flight en de barrel heet de ‘shaft’.

  1. Dartbord

Een goed dartbord houdt je pijlen goed vast, gaat lang mee en kost eigenlijk niet heel veel. Je moet er ook alle cijfers goed op kunnen zien. Het belangrijkste gedeelte van het bord is het sisal, een tropische vezel van de Agave plant. Hoe hoger de kwaliteit van het sisal, hoe beter het bord en hoe stabieler je pijlen blijven zitten.

  1. Accessoires

Een handige etui om je pijlen netjes in op te bergen, een beschermrand of extra verlichting voor rond het bord, een dartmat… De kleine details maken vaak het verschil, zodat je vlot en zorgeloos kan spelen als een échte pro.

De spelregels

  1. De opstelling

Het dartbord moet uiteraard op de officiële hoogte hangen. Dat is exact 1,73 meter hoog vanaf de grond tot de roos (bull’s eye). Zorg er ook voor dat je je bord op een geschikte plaats hangt, bij voorkeur in een open ruimte (ongeveer 1,5 m op 3,5 m) zonder meubels of andere obstakels. Dartpijlen kunnen je wand en vloer beschadigen, dit kan je vermijden met een dartmat en beschermrand. De werplijn is de streep van waar je de pijlen mag gooien, dat is exact 2,37 m vanaf het bord.

  1. Het spel

Een dartswedstrijd wordt gespeeld tussen twee spelers. Bij elk spelletje of 'leg' is het de bedoeling om zo snel mogelijk de teller van 501 naar exact 0 te krijgen. Je probeert om telkens zo hoog mogelijk te scoren met 3 pijlen, zodat je als eerste aan die 0 geraakt.

Een pijl krijgt de punten van het vak waarin hij belandt. Punten kunnen variëren van 1 tot en met 20, maar worden verdubbeld in de buitenste ring en verdriedubbeld in de binnenste ring. Per worp kan je dus maximaal 60 punten verdienen (triple 20). Als dit tijdens je beurt 3 keer lukt, scoor je de bekende 'one hundred and eighty'.

Je kan een spel alleen eindigen met een dubbele worp. Je laatste pijl moet in de buitenste ring belanden. Heb je bijvoorbeeld nog 10 punten over, dan moet je mikken naar de dubbele 5. De roos geldt trouwens ook als een dubbel. In de roos werpen is goed voor 50 punten, de groene cirkel rond de roos is 25 punten waard.

Pro tips   

  1. De juiste techniek

Wist je professionele darters vaak meer dan acht uren trainen per dag? Dat is erg veel, maar wel logisch als het je beroep is. Als beginnende darter is het vooral belangrijk dat je eerst de juiste darttechniek onder de knie krijgt. Beweeg bij het gooien enkel je onderarm en pols. Als je bijvoorbeeld ook je romp en benen beweegt, dan zal dat je worp beïnvloeden. In theorie lijkt het simpel, maar in de praktijk is het moeilijker dan je denkt.

  1. Mik net boven de triple 20

De triple 20 is de hoogste score die je met één pijl kan behalen. Deze worp genoeg oefenen is dus cruciaal. Probeer steeds net boven de triple 20 te mikken, want de pijl maakt vaak nog een kleine daling tijdens de worp. Zo voorkom je ook dat je eerste pijl de volgende pijlen hindert.

  1. Practice makes perfect

Heb je bovenstaande tips al onder de knie? Focus je training dan op het spel zelf. Leer goed mikken naar de andere vakken, vooral de triples en de doubles. Vergeet ook niet dat er wat wiskunde aan te pas komt, want je moet je spel eindigen op exact 0 met een dubbele worp.

Ben je er helemaal klaar voor? Dan wensen we je veel succes en vooral veel plezier toe met je nieuwe hobby of carrière!