• Gratis afhaling in Molecule
  • Veilig online betalen
  • 14 dagen bedenktijd

Alcoholvrij mét stijl: magnifieke mocktails

Alcoholvrij mét stijl: magnifieke mocktails

Wie in vervlogen tijden een alcoholvrij drankje bestelde, moest het vaak stellen met water, frisdrank of een sapje… Hoe saai is da?! Tegenwoordig heeft bijna elke bar minstens één mocktail of ‘nepcocktail’ op de drankkaart. En gelukkig maar! Want als je denkt dat de alcoholvrije tegenhanger van een chique cocktail niet stijlvol of lekker kan zijn, dan heb je nog nooit een goeie mocktail geproefd. Geen nood, bij molecule leren we je met veel plezier hoe je écht een magnifieke mocktail maakt!

La mise en place

 Vooraleer je je volledig in het mocktail maken smijt, wat we natuurlijk alleen maar toejuichen, is het toch belangrijk om je eerst goed voor te bereiden. Het is een cliché, maar een goeie voorbereiding is écht het halve werk. In gastronomische termen noemen we dat ‘la mise en place’, een chic woord voor: verzamel al het nodige materiaal, zorg voor voldoende werkruimte en het allerbelangrijkste: kies verse ingrediënten!

Kies je favoriete mocktailrecept

Nog geen idee welke mocktail je wil maken? No worries! Een korte zoektocht op internet levert je oneindig veel mogelijkheden op, want het barst er van de ideeën en recepten. Heb je al een favoriete cocktail? Dan is het altijd leuk om daar een mocktailvariant van te maken. Zo kan je in plaats van de iconische Bloody Mary een brave (maar pittige) Virgin Mary maken. Ook de Virgin Mojito is razend populair.

Een mocktail hoeft trouwens niet persé een non-alcoholische variant van een bestaande cocktail te zijn. Een fruitige pompelmoesmocktail, zoete sangria zonder alcohol of een hippe hibiscusmocktail zijn een paar voorbeeldjes van verrukkelijke én stijlvolle alcoholvrije drankjes.

Tips & tricks

Het perfecte recept gevonden? Cool! Dan geven we je graag nog een paar handige trucjes mee zodat je in no time de lekkerste mocktails op tafel tovert.

Begin bij de basis

Het grootste gedeelte van je cocktail is water in de vorm van frisdrank, sterke drank, pulp, siroop en vooral ijs. Zorg ervoor dat je ijs van goede kwaliteit is om ‘verwatering’ te vermijden, want dat kan de smaken uit balans brengen. Hoe groter je ijsblok, hoe minder snel je mocktail zal verwateren. Koel je glas ook vooraf in de diepvriezer of koelkast.

Less is more: doseer je smaken

Veel mocktails (en cocktails) zijn te zoet. Ze missen wat bitterheid, kruiden of een zuurtje. Daardoor missen ze ook contrast en diepgang qua smaken. Let dus op de hoeveelheden van de ingrediënten die je gebruikt en doseer de sterke smaken goed. Als je de mocktail aan het maken bent, probeer dan ook regelmatig te proeven.

The finishing touch

Cocktails en mocktails zijn niet alleen geliefd om hun smaken, maar evengoed om hun visuele schoonheid. De creatieve afwerking van je mocktail kan voor een écht wauw-effect zorgen, dus denk goed na over het glas waarin je je mocktail wil presenteren en de garnituren en versiering die je toevoegt.

Last but not least: sit back & enjoy your mocktail!

Een écht goeie mocktail smaakt even lekker als een klassieke, alcoholische cocktail. Meer nog, de alcoholvrije variant heeft eigenlijk alleen maar voordelen: het is het ideale alternatief voor alcoholische dranken tijdens de zwangerschap, als je BOB bent of als je nu eenmaal niet graag alcohol drinkt. Dus plof je lekker neer, leun achterover en geniet met volle teugen en zonder zorgen van je zelfgemaakte creatie!