Hoe kies je best nieuwe verlichting?

Hoe kies je best nieuwe verlichting?

Waar let je best op bij de aankoop van verlichting?

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis. Zoek je basisverlichting, taakverlichting of sfeerverlichting? Bij molecule helpen we je de juiste keuze maken.

  1. Bij functionele verlichting ligt de focus op het verlichten zelf en niet op het creëren van sfeer. De volledige kamer wordt verlicht waardoor de ruimte vergroot.
  2. Sfeerverlichting helpt bij het oproepen van gezelligheid in je interieur. Dit varieert van zachte, subtiele accenten tot indirecte verlichting.
  3. Taakverlichting focust op de werk- of leesplaats en maakt de beleving aangenamer en veiliger. Details worden duidelijk zichtbaar en helpen vermoeide ogen tegen te gaan.

Indirecte verlichting zorgt direct voor sfeer

Met indirecte verlichting bedoelen we licht waarbij de lamp niet zichtbaar is. Indirecte verlichting duikt steeds vaker op in interieurs vooral als lijnverlichting onder of boven kasten. Wil je meer sfeer creëren in je living, keuken of slaapkamer dan is indirect licht zeker een aanrader. 

De functionaliteit als lichtbron is bij indirect licht heel wat minder. Houd er rekening mee dat het vooral een sfeermaker is. De eigenlijke lampen zijn niet duurder of goedkoper dan standaardlampen. Vaak zit de extra investering, die met indirect licht gepaard gaat, in pleister- en schilderwerk.

Warm licht of koud licht?

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, kies je voor warm of koud licht. De omgeving is daarbij belangrijk. De ene ruimte leent zich beter voor warm licht dan de andere. Maar hoe weet je nu of het over koud of warm licht gaat als de lamp nog in de verpakking zit? 

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Heb je een lamp waarvan de waarde hoger ligt dan 3.000K dan spreken we van koud licht. Alles onder 3.000K staat voor warm licht. De verschillende soorten lampen zoals leds, spaarlampen, hallogeenlampen … allemaal zijn ze zowel beschikbaar als koud of warm licht.

Licht maakt of kraakt een ruimte

Het klinkt cliché, maar licht speelt een cruciale rol in de indeling van een ruimte. Denk maar aan te felle verlichting, teveel schaduwvorming of weerkaatsing in de spiegel. Onze specialisten helpen je graag verder met geschikt advies. Heb je toch nog vragen na aankoop dan mag je ons altijd contacteren.