• Gratis afhaling in Molecule
  • Veilig online betalen
  • 14 dagen bedenktijd

3 recepten voor een zalig zoete kerst

3 recepten voor een zalig zoete kerst

De feestdagen zijn hét moment voor elke hobby-bakker om de familie te verwennen. Met heerlijke kerstkoekjes voor bij de koffie of een lekker dessert. Op zoek naar inspiratie? Wij lijsten onze favoriete recepten voor de feestdagen voor je op, zodat jong en oud, ervaren bakkers of groentjes, met succes aan de slag kunnen.

Lekker en gemakkelijk gedecoreerd: kerstkransjes

Deze kerstkransjes zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens leuk als decoratie. We raden je aan om ze niet te lang te laten hangen, maar die tip heb je misschien niet nodig bij zo’n smakelijke koekjes. ;)

Ingrediënten voor 15 koekjes.

  • 125 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje
  • Snuf zout
  • 50 gram amandelschaafsel

Zo maak je het

Klop de boter en de basterdsuiker luchtig in je keukenmachine met een K-klopper. Snijd het merg uit de vanille en voeg dat, samen met 1 ei, toe aan de mengkom. Meng tot een glad geheel.

Zeef de bloem en het zout erboven en mix kort tot een egaal deeg. Maak er een bal van, pak het in vershoudfolie in en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.

Snijd het deeg in 3 gelijke delen en leg 2 delen apart. Zorg dat je werkblad met bloem bestoven is. Rol het deeg met deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek met een ronde vorm de kransjes uit het deeg en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier. Herhaal dit met de andere stukken deeg. Als je deeg gaat plakken aan de deegroller, bestuif het dan met extra bloem.

Bestrijk de kransjes dun met eidooier en bestrooi ze met amandelschaafsel. Bak de kransjes in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen voordat je ze opeet.

Parmantige pavlova-kerstbomen

Ze zien er leuk uit, ze zijn lekker smeuïg vanbinnen en je hoeft geen heel ervaren bakker te zijn om deze desserts te maken, al komt een vaste hand bij het gebruik van de spuitzak wel van pas. 

Ingrediënten voor 8 Pavlova-kerstbomen.

Voor de Pavlova

  • 4 eiwitten
  • 225 gr suiker
  • 1 tl maïzena
  • Halve citroen
  • Groene kleurstof

Voor de topping en vulling

  • 500 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 2 handjes pistachenoten
  • Poedersuiker
  • Bakje rode bessen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 130 graden. Zorg dat de kom die je gebruikt vetvrij is.

Tip: haal eventueel nog een halve citroen langs de binnenkant van je kom voor de zekerheid.

Klop het eiwit op en zet de keukenmachine op de hoogste stand. Zodra het eiwit begint te schuimen, voeg je beetje bij beetje de suiker en de maïzena toe. Blijf kloppen tot het eiwit helemaal stijf is. Als je de kom kan omdraaien en het eiwit blijft op z’n plek, is het klaar.

Spuit een beetje van de groene kleurstof bij het eiwit en vouw deze voorzichtig door het eiwit heen met een pannenlikker. Voeg niet meteen te veel toe, je kan altijd extra toevoegen tot je de groene kleur krijgt die je wilt.

Per kerstboom heb je drie verschillende lagen nodig. Teken op je bakpapier de verschillende rondjes, keer het aantal personen waarvoor je het maakt. Zo krijg je 8 even grote kerstbomen.

Doe het eiwit in een spuitzak met een kartelmondje en spuit alle rondjes die je op het bakpapier getekend hebt met het eiwit.

Bak de pavlova de eerste 10 minuten op 130 graden. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 100 graden en bak de pavlova voor nog 50 minuten tot 1 uur. Zet tenslotte de oven uit en laat de pavlova nog 20 minuten in een gesloten oven afkoelen.

Voor de topping klop je de slagroom met de suiker tot deze stijf is. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit op de onderste twee lagen van de kerstbomen een laagje slagroom. Hak de pistachenoten fijn en besprenkel deze over de slagroom. Leg de 3 lagen op elkaar zodat je de vorm van een kerstboom krijgt.

Garneer de kerstboom met de rode bessen en besprenkel tenslotte met poedersuiker.

Feest aan tafel én in de keuken met deze feeststol

Dit is niet het gemakkelijkste recept, maar wie de uitdaging aangaat, wordt beloond met een heerlijke kerststol voor het ontbijt of wanneer je gewoon zin heb in iets lekkers. 

Ingrediënten voor 2 feeststollen

Voor de feeststol

  • 700 g bloem
  • 360 g water
  • 50 g verse gist of 14 g gedroogde gist
  • 3 eieren
  • 16 g zout
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 60 g roomboter
  • 1/2 sinaasappel (rasp)
  • 2 tl kaneel

Voor de vulling

  • 400 g amandelspijs of marsepein
  • 140 g hazelnoten
  • 400 g rozijnen/cranberry's

Zo maak je het

Week de rozijnen/cranberry’s ongeveer 10 minuten in heet water en laat ze daarna uitlekken.

Meng de bloem met het zout en de suiker en meng kort door elkaar met de deeghaak. Voeg de droge gist toe en meng weer door elkaar. Gebruik je verse gist? Los dit dan op in een klein deel van het water.

Voeg nu 2 losgeklopte eieren en een deeltje van het water toe en begin met kneden. Houd altijd wat water achter de hand. Door het kneden wordt het deeg elastisch en is het in een later stadium beter in staat om vocht op te nemen. Kneed op middelhoge snelheid zo’n 10 tot 15 minuten. Voeg op het einde de boter toe en kneed verder tot een soepel deeg. Het deeg moet zo elastisch zijn, dat je van een klein stukje deeg een dun vliesje kan trekken, zonder dat het scheurt. Ook kun je je deegtemperatuur controleren. Deze moet 27 graden zijn.

Meng de noten en rozijnen/cranberries met de hand door het deeg. Dit doe je door het deeg, met de vulling over het midden verspreid, steeds opnieuw dubbel te vouwen. Verdeel het deeg in 2 stukken en vouw elke bol dubbel tot het grootste deel van de vulling binnenin zit. Laat de twee deegstukken vervolgens een half uur rijzen op een warme en vochtige plek.

Tip: zet een steelpannetje met kokend water in je oven met de deur gesloten. Zo heb je het hele jaar door de perfecte plek om (brood)deeg te laten rijzen.

Bestuif het aanrecht met bloem en leg de deegbollen erop. Rol ze elk tot een ovaal met boven en onderaan een dikker uiteinde. Van de marsepein maak je 2 worstjes die iets minder lang zijn dan je deeg breed is. Leg de marsepein net niet in het midden, vouw het deeg hierrond dubbel en druk aan. Leg de stollen op een bakplaat met bakpapier en laat ze 45 min tot een uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 190 graden. Bestrijk de stollen voor het bakken met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 35 minuten goudbruin.

Laat afkoelen en geniet ervan!