• Gratis afhaling in Molecule
  • Veilig online betalen
  • 14 dagen bedenktijd

Zo houd je de batterij van je e-bike in topvorm

Zo houd je de batterij van je e-bike in topvorm

Tip 1: zorg voor 5 volledige laadcyclussen

En met tip 1 bedoelen we eigenlijk stap 1. Een nieuwe (of gereviseerde) batterij laad je best de eerste keer volledig op, vervolgens rijd je de batterij leeg (zonder tussentijds bijladen) en tenslotte laad je hem opnieuw op tot 100%. Dat is een volledige laadcyclus. Na minstens 5 volledige laadcycli bereik je pas de maximale batterijcapaciteit. Daarna kan je de accu gebruiken en opladen naar eigen voorkeur, maar natuurlijk houd je best ook rekening met de volgende tips.

Tip 2: voer regelmatig een volledige laadcyclus uit

Door een volledige laadcyclus uit te voeren, zorg je ervoor dat de actuele capaciteit van de energiecellen steeds correct wordt gemeten. Na verloop van tijd wordt het batterijpercentage op het display namelijk minder nauwkeurig. Een volledige laadcyclus is dan een soort reset voor de energiemeting.

Benieuwd naar de actuele maximumcapaciteit van je batterij? Test het nu bij ons voor slechts 35 euro.

Tip 3: laad je batterij meteen op na gebruik

Je batterij zo lang mogelijk gezond houden, doe je door diepteontlading te vermijden. Dat betekent dat je niet wacht met opladen tot de batterij volledig leeg is. Integendeel, een (bijna) lege batterij laad liefst je zo snel mogelijk op om schade aan de batterij tegen te gaan. Ongeacht de afgelegde afstand!

Tip 4: vermijd diepteontlading en overladen

Je laadt de batterij dus best zo snel mogelijk op, maar laat hem niet permanent aan de oplader. Ons advies? Ontkoppel de batterij meteen wanneer hij (bijna) volledig opgeladen is.

Voor een ideale levensduur blijft je restlading zoveel mogelijk tussen 20% en 80%.

Tip 5: zorg voor de juiste lader en laadcondities

Een snellader is daarbij geen aanrader omdat je zo batterij sneller verslijt. Bij voorkeur gebruik je daarom de originele oplader of een betrouwbare, universele oplader.

Tip 6: gebruik niet steeds de hoogste trapondersteuning

Bij elke laadcyclus verliest de batterij een beetje capaciteit, waardoor een intensieve gebruiker zal merken dat de laadcapaciteit relatief snel afneemt. Lange periodes van stilstand daarentegen zijn ook schadelijk voor de batterij door het risico op diepteontlading. Daarom is het aangeraden regelmatig te fietsen en niet steeds met de hoogste trapondersteuning.

Tip 7: je batterij is gevoelig aan extreme temperaturen

De beste temperatuur voor je fietsbatterij is kamertemperatuur, ook wanneer je hem niet gebruikt. Wanneer je de accu oplaadt, doe je dit ook liefst bij kamertemperatuur, onder toezicht en niet in langdurig direct zonlicht. Zo vermijdt je dat de energiecellen ontbranden. Je bewaart de batterij daarom ook best niet in temperaturen onder 0°.

Tip 8: zet je fiets niet op stal met een lege batterij

Ga je de e-bike een tijdje niet gebruiken? Dan zorg je best voor ongeveer 50% resterende acculading. Laad je batterij in de winter regelmatig bij (ongeveer een keer per maand) en probeer ook tijdens deze periode af en toe een stukje te fietsen.

Toch problemen met je accu? Eén ritje, al dan niet op je elektrische fiets, richting molecule en wij lossen het met plezier voor je op!