• Gratis afhaling in Molecule
  • Veilig online betalen
  • 14 dagen bedenktijd

De voor- en nadelen van email & Fortalit

De voor- en nadelen van email & Fortalit

Koken met email & Fortalit

De heerlijkste culinaire gerechten op tafel toveren? Dat doe je makkelijk met potten en pannen uit geëmailleerd staal of Fortalit. Die hebben een beschermlaag van heel hard glas en worden al sinds het einde van 19de eeuw gebruikt. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van dit soort kookgerei? Je komt het in deze blog te weten!

Waarom kiezen voor geëmailleerd staal?

Heerlijk & voedzaam koken

In de eerste plaats wil je natuurlijk gerechten klaarmaken om je vingers bij af te likken. In een geëmailleerde pan worden de aroma’s en voedingswaarde van de ingrediënten goed bewaard. Je vlees droogt niet uit en je groenten blijven zacht. Ideaal dus als je graag veel tijd en moeite in je bereiding steekt om er écht een gastronomisch gerecht van te maken.

Onbeperkte levensduur

Wil je pannen en potten voor het leven? Dan doe je er goed aan om voor geëmailleerd kookgerei te kiezen. Email is namelijk uiterst duurzaam, sterk en krasbestendig materiaal dat geschikt is voor alle soorten warmtebronnen, waaronder ook inductie. Geëmailleerde pannen en potten worden soms van generatie op generatie doorgegeven, want ze gaan nu eenmaal heel lang mee.

Energiebesparend

Een geëmailleerde pan warmt snel op en houdt de warmte lang en gelijkmatig vast. De warmte komt zo langzaam vrij, waardoor je je vuur op de laagste stand kan zetten. Zo kan je je gerecht verder laten sudderen en bespaar je energie. Aan de andere kant houdt email ook goed de koude vast. Bewaar je je gerecht in de koelkast, dan blijft die na het opdienen lang koel.

Vuur- & ovenvast

Kookgerei met een laag email zijn heel veilig in gebruik. Ze zijn volledig vrij van chemische stoffen of een antiaanbaklaag, omdat ze vuurvast zijn. Je kan je pan urenlang laten sudderen op een laag vuur of in je oven zonder dat ze beschadigd raakt.

Eenvoudig in onderhoud

Wist je dat geëmailleerde potten en pannen gewoon in de vaatwasmachine kan stoppen? Dit type kookgerei is dan ook makkelijk te onderhouden. Als je ze toch met de hand wil wassen, gebruik dan geen agressieve schuurmiddelen, maar een zachte doek.

De nadelen van email & Fortalit

Zwaar materiaal

Pannen en potten gemaakt uit gietijzer of staal met email zijn over het algemeen zwaar. Als je ze wil verplaatsen op je glazen kookplaat, til ze dan op. Schuif ze niet over je kookplaat, zodat die niet beschadigd raakt.

Kans op barsten bij verkeerd gebruik

De laag email is minder buigzaam dan het staal of gietijzer waarop het is aangebracht. Hierdoor kan de laag barsten bij grote temperatuurverschillen. Verhit je pan bijvoorbeeld niet meteen op het allerhoogste vuur. Laat je pan rustig opwarmen op een lager vuur en steek ze ook niet meteen onder een ijskoude kraan als ze kokendheet is. Kies steeds voor goeie, betrouwbare merken.

Het prijskaartje

Pannen en potten van geëmailleerd staal worden meestal met de hand gemaakt en bestaan uit duurzame materialen. Daar hangt natuurlijk een duurder prijskaartje aan vast. Toch bespaar je op lange termijn ongetwijfeld geld uit, want zoals je al weet gaan deze potten en pannen erg lang mee.

Ben je overtuigd?

Spring dan eens binnen bij molecule! In onze uitgebreide afdeling huishoudartikelen & kookgerei heb je keuze uit verschillende kwalitatieve merken zoals BK, Le Creuset, Riess, Staub en meer. Je vindt er hoogwaardige stoofpotten en cocottes in verschillende afwerkingen en in tal van maten en kleuren. Onze afdelingsexpert Patrick wijst je met veel plezier de weg!